ميراث کشاورزي وابسته به شرايط اقليمي است

به گزارش ميراث آريا (chtn) ، مدير گروه تاريخي باستان‌شناسي پژوهشکده باستان‌شناسي در نشست يک روزه « ميراث کشاورزي »‌که در سالن همايش موزه ملي ايران برگزار شد،گفت: سهم ميراث کشاورزي ايران بدون شناخت فيزيک آن و مقتضيات زمين‌شناختي و اقليم متأثر از آن ممکن نيست.

چگيني در ادامه خاطر نشان کرد: جغرافياي ايران بر اساس اصل تنوع جغرافيايي، اقليمي، زيست محيطي و منابع زيست به مناطق و حوزه‌هاي متنوع و مختلفي تقسيم مي‌شود که در هر يک مقتضيات زيستي متفاوتي حاکم است و حاصل شکل‌گيري تنوع فرهنگي و ايجاد حوزه‌ها و منطقه‌هاي فرهنگي منطبق بر مناطق جغرافيايي متفاوت است.

وي با بيان اينکه منابع کاني و وجود کانسراهاي متنوع و عظيم در بستر جغرافيايي آن سهم عظيمي در معيشت کشاورزي و فناوري توليد کشاورزي داشته است، افزود: تهديد مستمر زلزله و اثرات آن در تخريب زيرساخت‌هاي حيات کشاورزي ايران از تخريب روستاها گرفته تا کاهش جمعيت، مشکلات استحصال و انتقال آب نقش داشته است.

مدير گروه تاريخي باستان‌شناسي پژوهشکده باستان‌شناسي از ديگر موارد تهديد‌هاي زمين‌هاي کشاورزي به آب و هواي خشک و بياباني، محدوديت‌هاي زمين‌هاي کشاورزي قابل کشت، کوهستان‌هاي عظيم و گسترده و تهديد مستمر خشکسالي و تغييرات مستمر اقليمي، وقوع سيل و فرسايش اشاره کرد.

چگيني با اشاره به امر بازرگاني و تجارت منطقه‌اي، راه‌دور، ايجاد راه‌ها و عبور مسيرهاي تجاري عمده شرق و غرب و اثرات آن در تاريخ توليد و معيشت کشاورزي افزود: شکل‌گيري استقرار،‌کشاورزي و دامداري در منطقه‌اي شکل گرفته که ايران بخش عمده‌اي از آن را شکل مي‌دهد.

وي اضافه کرد: ميراث کشاورزي ايران که در مفهوم کلان آن به شرايط اقليمي و زيست محيطي و منابع آن وابسته است در کنار خود باعث شکل‌گيري ميراث دامداري و دامپروري در مقياس خرد و کلان،‌ توليدات و محصولات دامي و نيز ميراث باغداري و تجربيات مردمان روستا و شهر در بهره‌برداري از محصولات متنوع باغي و غيره شده است.

وي در ادامه توضيحاتي در مورد نقش باورها و اعتقادات مردم با توجه به تنوع قومي و فرهنگي و تنوع شرايط محيطي و نقش آن‌ها در سازمان مديريتي توليد کشاورزي و بهره‌برداري از منابع پرداخت و گفت: فهم و مطالعه و شناخت ميراث کشاورزي ايران و يا هر منطقه‌اي از جهان و روايت تاريخ مردمان ساکن در آن‌ها متأثر از دو اصل است.

چگيني با بيان اينکه اين دو اصل زير ساخت‌هاي طبيعي و فرهنگي هستند، اظهار داشت: زيرساخت‌هاي طبيعي که از قبل موجود بوده و برخي از منابع آن قابل بازگشت و برخي غيرقابل بازگشت هستند و زيرساخت‌هاي فرهنگي حاصل تعامل مستمر انسان و طبيعت و حيات مصنوع دست انسان است.


/119


انتهای پیام/

کد خبر 1389030138